625 399 998
info@calribero.es
  • ca
  • en
  • fr
  • es
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

T’agrada l’aventura

Guia d’activitats i festes assenyalades entorn a la Vall d’Àger i el Pre-Pirineu Lleidatà

La cova dels Vilars

Està situada al terme municipal d’Os de Balaguer, en un congost que forma el barranc dels Vilars. A la cova es conserven fins a vint-i-nou magnífiques pintures rupestres pintades de colors. Possiblement foren realitzades en diversos períodes de l’Edat del Bronze que abasten des del 1.800 aC al 650 aC.

Per dirigir-nos a la cova, des de Vilanova de la Sal, ens hem de dirigir a Os de Balaguer; situat a deu minuts en cotxe. Allí hem de seguir els panells informatius que ens portaran fins la cova sense cap complicació.

També pots visitar la cova conjuntament amb altres punts d’interès i realització d’activitats de la zona a través de visites guiades concertades. Informa’t a www.ascalfo.cat.

Si vols conèixer més sobre aquest patrimoni mundial i l’art rupestre que està representat consulta la web: www.lleidatur.com.

 

Monestir de les Avellanes

Trobem el Monestir a escassos tres quilometres de l’entrada a la població de Vilanova de la Sal, tot i que pertany al municipi veí d’Os de Balaguer. La parròquia, en canvi, pertany a Vilanova de la Sal, i el nom el pren del poble veí de Les Avellanes. Va ser declarat bé cultural d’interès nacional l’any 1931.

Hi ha la possibilitat de visitar-lo per lliure o a través de visites guiades que organitza el mateix Monestir, o bé altres entitats en conjunt amb altres activitats de la zona. La visita consisteix en un passeig per la seva història a partir dels edificis, escultures i altres detalls presents al monestir des de la seua fundació fins als nostres dies:

www.ascalfo.cat o bé, www.monestirdelesavellanes.com

 

Parc Astronòmic del Montsec

A 20 minuts de Cal Ribero, podeu trobar les instal·lacions del PAM (Parc Astronòmic del Montsec) que es troba situat al municipi d’Àger, a una distància de 3,5 km del nucli urbà, al costat del camí que condueix al coll d’Ares. Seguint el mateix camí i girant cap a l’oest després del coll d’Ares podrem veure l’Observatori Astronòmic del Montsec.

El PAM consta de dos elements principals: el Centre d’Observació de l’Univers (COU) i l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAM) i és una iniciativa del Govern de Catalunya mitjançant el Consorci del Montsec, per tal d’aprofitar les aptituds i potencialitats de la zona del Montsec per a la realització de recerca, formació i divulgació de la ciència, en especial de l’Astronomia.

El PAM, aprofita unes característiques úniques, que fan del Montsec, el lloc més adequat de Catalunya per a la instal•lació d’aquests centres.

És una nova manera de veure tot allò que ens envolta, a més d’una visita distesa i cultural, per aprendre divertint-se. Coneix els horaris, tarifes i totes les activitats que s’hi desenvolupen a la pagina web: www.parcastronomic.cat.

 

La Vall d’Àger: és un dels llocs on la naturalesa brilla i les oportunitats per fer activitats se’ns presenten de diferents maneres. Podem visitar la Vall alhora que fem activitats aèries com el parapent, l’ultralleuger, vol amb globus aerostàtic, etc. També podem fer rutes per l’aigua llogant canoes o una barca motora, des del congost de Mont-rebei fins a Fet i Montfalcó. No hem d’oblidar la proposta de fer excursions a cavall o a peu a llocs com el Congost de Mont-rebei, el Pla de les Bruixes, la Via Romana, i altres rutes de la zona.

Per concretar horaris o contractar activitats de lleure, podeu adreçar-vos a la pàgina web:

www.albatros.es / www.agerair.com

 

El Congost de Mont-rebei: aquesta és la ruta per excel·lència de les nostres contrades. És un dels llocs naturals amb més encant de les terres de Lleida, no només pel paisatge que ofereix, verge i allunyat de la mà de l’home, sinó també per la singularitat dels seus itineraris endinsats en la roca. És un itinerari molt complet amb un entorn meravellós, un espectacle natural admirable situat en un Espai Natural Protegit de més de 600 hectàrees i declarat com a Refugi de Fauna Silvestre, un lloc ideal per a qui li agrada la ornitologia. Es tracta d’una ruta de 150 minuts aproximadament (8 km.) i de dificultat moderada.

Podem arribar-hi per dos llocs:

1. Ruta Cellers – Castell de Mur – Congost de Mont-rebei:

La ruta comença a la població de Cellers. Aquest municipi al peu de la carretera C-13, situat a pocs metres de l’embassament de Terradets té un interessant atractiu turístic.

Seguirem per la C-13 (en direcció a Tremp) cap el poble de Guàrdia de Noguera, vila que ocupava una posició defensiva a prop de les restes de l’antic Castell de Guàrdia, situat estratègicament a dalt d’un cingle on podem contemplar el conjunt monumental del castell i l’abadia de Santa Maria de Mur. Havent visitat tot això, agafem la LV-9124 en direcció al municipi de Moror.

Anirem seguint la pista que ens portarà a tots els nuclis urbans que formen el municipi de Sant Esteve de la Sarga, situat en una bonica plana a la falda del Montsec i que conserva una petita església amb un campanar d’estil romànic. A la sortida del poble podem visitar l’Ermita de la Mare de Déu de Fabregada.

Des d’allí i seguint la pista paral•lela al riu s’arriba al poble d’Alsamora, on  destaca la torre de guaita, una antiga fortificació de vigilància que presideix el poble des d’un turó i que formava part del conjunt d’edificacions defensives de l’antiga frontera medieval del Pallars. A tot just 4 km d’Alsamora hi ha l’entrada al congost de Mont-rebei.

2. Pel municipi de Puente de Montanyana: A la sortida del poble i per la carretera que es dirigeix a Tremp, només creuar el Riu Noguera Ribagorzana, ens desviarem a la dreta, direcció Alsamora i Sant Esteve de la Sarga. Continuarem seguint els panells informatius del congost, que en poc temps ens guiaran fins l’aparcament de la Masieta. Allí començarà la nostra ruta a peu.

 

Ruta de l’embassament de Talarn – Tremp – La Pobla de Segur: la visita a l’embassament és un lloc més per gaudir de la naturalesa i el seu esplendor. Es troba a uns 50 minuts en cotxe de Cal Ribero. Allí veurem la immensitat del pantà i sentirem l’aire pur que s’hi respira. En el decurs del trajecte us recomanem que us atureu i visiteu, entre altres Tremp i la Pobla de Segur.

A Tremp cal destacar el Pont de Sant Jaume d’origen romànic i des d’on veurem el barranc de les Gesseres, un lloc digne d’admirar. A la Pobla de Segur cal destacar la Reserva Natural de Boumort i el Congost de Collegats.

Per més informació visiteu les pàgines web: www.ajuntamentdetremp.cat i www.pobladesegur.cat.

 

No t’ho perdis…

· Trobada de Campaners, abril:

Festa duta a terme gràcies a la Confraria de Campaners de Catalunya que és una associació sense ànim de lucre, endegada l’any 1987, i constituïda per persones que voluntàriament es dediquen a vetllar per la conservació de les diferents tradicions dins el món campaner. Té el seu domicili i seu social al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, en el municipi d’Os de Balaguer.

Aquesta trobada s’acostuma a organitzar a finals d’abril i es celebra anualment. Si vols més informació pots consultar la pàgina web oficial: www.trobadacampaners.com.

Concentració de cotxes clàssics, maig:

La caravana d’aquests històrics cotxes, formada entre altres per Rolls Royce, Austin Martin, Hispano Suissa i Renaults 4/4, parteix de Lleida i arriba a la localitat d’Àger al voltant de les 12 del migdia. La caravana de vehicles té una gran rebuda per part del públic assistent.

La festa finalitza amb un dinar popular, on es reparteixen els premis per als diversos pilots participants a la concentració.

 

Campionat d’Espanya d’ala delta a Àger, Juliol:

Campionat on acostuma a participar un centenar de pilots. La prova és oberta i es tracta d’un campionat de distància, que consisteix en arribar a un objectiu prèviament fixat, passant per unes balises determinades i en el menor temps possible. Les distàncies de les proves oscil·len entre els 70 i 170 quilòmetres, depenent sempre de les condicions meteorològiques.

Per més informació consulta la pàgina web oficial d’Àger (www.ager.cat) o truca al telèfon 973 455 004.

Open Parapent Dones a Àger, Agost:

Àger també és la seu del Campionat del Món de Parapent oberta només a les dones. La vall d’Àger és un indret ideal per a la pràctica dels esports d’aventura, on destaca el vol lliure amb una tradició de més de 20 anys i l’organització de nombrosos campionats internacionals i estatals.

Per més informació consulta la pàgina web oficial d’Àger (www.ager.cat) o truca al telèfon 973 455 004.

Festa Major d’Àger, 15 d’Agost.

Per més informació sobre les activitats que es realitzen consulta la pàgina web: www.ager.cat.